Hallo Olga, jij bent nu al jarenlang ‘muziekjuf’, kun jij ons vertellen wat jij met muziek hebt?

Ik wist als klein kind al dat ik muziekjuf wilde worden. Ik zong, danste, speelde piano. Ik had altijd plezier als ik met muziek bezig was en maakte mijn ouders soms gek als ik als tiener weer met een instrument naar huis kwam of als ik weer een ander pianoboek had gekocht omdat….Ik gewoon altijd muziek wilde maken.

Dus voor mij was het logisch dat ik naar het Conservatorium in Maastricht ging.

Ik wilde graag het plezier dat ik beleefde aan muziek aan kinderen doorgeven. Want; MUZIEK MOET JE GEWOON DOEN… Ook als je in Ierland bent en met je blokfluit mee wilt spelen met Ierse muzikanten.

Spontaan blokfluit meespelen in Ierland

Waarom is volgens jou structureel muziekonderwijs zo belangrijk voor kinderen?

Muziek hoort gewoon een plekje te hebben in ieders leven en in iedere opvoeding. Je leert véél meer dan alleen maar een instrument te bespelen. Je leert dat je kunt genieten met anderen als je samen speelt.

Er is bewezen dat je slimmer wordt door ’t spelen van muziek en dat je op sociaal vlak beter leert omgaan met elkaar.

Het allerbelangrijkste vind ik dat je vooral PLEZIER moet hebben.

Hoe zou jouw ideale beeld eruit zien van muziekonderwijs op de basisschool?

In NordRhein-Westfalen hebben ze het streven; “Jedes Kind ein Instrument”. Nou, is dat ook geen mooi streven voor ons? Elk kind zou de kans móeten krijgen, van ouders, van scholen om een instrument te spelen. De blazersklas is een mooi voorbeeld  van zo’n kans. Daar zijn we al hartstikke goed mee bezig.

Nu maar hopen dat zoveel mogelijk kinderen de weg naar een instrument vinden. Och, als ik alles zou opschrijven wordt het een heel lang antwoord…

Ik heb dit er even uitgepikt.

Ieder kind zou de kans moeten krijgen om een instrument te spelen

Heb je persoonlijk nog een ultieme muzikale droom?

Voor mezelf? Ik heb altijd , buiten de piano, allerlei instrumenten willen leren.

Dat is gelukt met de bariton, keyboard, blokfluit. Saxofoon en dwarsfluit bespeel ik een heel klein beetje. Momenteel heb ik gitaarlessen en ik hoop dat ik dat ècht helemaal onder de knie zal krijgen. Ik beleef er in ieder geval heel veel plezier aan.

Flink oefenen op de gitaar

Dankjewel Olga, voor dit persoonlijke interview en hopelijk mogen nog veel leerlingen tijdens je lessen in aanraking komen met een instrument. Een bijzonder woord van dank ook aan Frans Frijns voor het opstellen en aanleveren van het interview.

Lees ook

MHIDS is een initiatief van: