Stel de vereniging de vereniging kort voor?

Wij zijn een muziekvereniging uit de Landgraafse wijk ‘Het Eikske’, dat uit een 30-tal enthousiaste muzikanten (m/v) bestaat, van jong tot oud. Het muzikale niveau van onze leden varieert: We hebben zowel ervaren als nog niet zo doorgewinterde muzikanten. Doelstelling van de vereniging is vooral gezellig samen muziek maken en hierdoor langzaam te groeien.

Het beginnersorkest....

Wat doet de vereniging op dit moment aan muziekeducatie voor de jeugdigen?

De harmonie heeft een eigen jeugdopleiding, een beginnersklas voor jonge muzikanten zonder ervaring die onder leiding van onze dirigent samen muziek maken, met vooral aandacht voor samenspel. Deze is pas sinds de zomervakantie gestart, en heeft nu 4 jeugdleden, met de intentie om verder uit te groeien. Verder wordt het volgen van muziekles bij de muziekschool sterk gepromoot door een financiële compensatie voor leerlingen door de vereniging.

De eigen jeugdopleiding....

Wat is een moment waar jullie enorm trots op zijn als vereniging in samenwerking met jeugdigen? 

We zijn er trots op dat wij relatief veel jeugdigen in onze vereniging hebben: 5 kinderen in de categorie 8-12 en 4 kinderen in de categorie 13-18. Zij zijn onze meest trouwe leden en laten zien dat muziek maken ook voor de jeugd is. Zij nemen regelmatig het voortouw in muziek keuzes voor zowel het harmonieorkest als de slagwerkgroep.

Waarom vinden jullie het belangrijk om deel te nemen aan ‘Meer Harmonie in de Samenleving’?

Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om zijn talent te vinden en te ontwikkelen. MHIDS biedt deze kans aan kinderen om de HAFA muziek te leren kennen de instrumenten te bespelen waarvoor de jeugdigen/kinderen belangstelling hebben. Hiermee hopen wij als vereniging ook dat de HAFA cultuur nog een lange tijd kan door blijven bestaan in deze regio. Het MHIDS project zorgt voor een betere link tussen de eerste muzieklessen binnen de basisschool en de uiteindelijke overstap naar een HAFA orkest.

Welke droom zouden jullie nog hebben m.b.t. het initiatief?

Onze droom is dat de Landgraafse jeugd de HAFA muziek en cultuur leert kennen, zodat zij met veel plezier deze hobby gaan uitoefenen. Muziek maken verbindt, wij hopen dat de samenwerking binnen (en tussen) de verenigingen zijn uitwerking zal hebben op de saamhorigheid binnen de wijk, gemeente en de regio.

Wij bedanken Harmonie Sint Michaël voor dit interview en de samenwerking en verheugen ons om ook met deze vereniging de saamhorigheid binnen de wijk, gemeente en regio te verhogen!

Lees ook

MHIDS is een initiatief van: