Stel de vereniging binnen de vereniging kort voor?

Harmonie St. Aemiliaan is een bloeiende vereniging die wekelijks repeteert in het Patronaat te Bleijerheide.

De vereniging bestaat uit een harmonieorkest dat uit ongeveer 60 muzikanten bestaat. Dit orkest speelt op een behoorlijk niveau onder leiding van de Spaanse dirigent Txemi Extebarria allerlei soorten muziek, afhankelijk van de omstandigheden. Van klassiek concert in het theater tot een luchtig concert op de markt in Kerkrade. Voor ieder wat wils.

Het jeugdorkest repeteert wekelijks op vrijdagavond. Jongeren die een instrument aan het leren zijn ervaren in het jeugdorkest dat samen spelen nog leuker is dan alleen thuis oefenen. Ook oudere beginnende muzikanten mogen deel uit maken van het jeugdorkest. Het jeugdorkest treedt ook jaarlijks een aantal keren op. Onder andere in het Gaiapark, tijdens een voorspeelavond in het verenigingslokaal of tijdens de mis op kerstavond in de kerk.

De drumband bestaat uit een aantal jonge slagwerkers die wekelijks op donderdagavond repeteren aan concertwerken en marsen. Die marsen worden gespeeld tijdens marsoptredens, zoals bijv. carnaval of bij andere optochten. Concertwerken worden uitgevoerd tijdens een voorspeelavond of andere concertgelegendheid.

Voor kinderen die nog niet weten welk instrument ze willen kiezen starten we jaarlijks een blokfluitgroepje om de eerste beginselen van het noten lezen en ritme lezen te leren. Daarnaast kunnen de kinderen dan kennis maken met de instrumenten van de harmonie en helpen we ze bij het maken van een goede keuze.

Harmonie Sint Aemiliaan

Wat doet de vereniging op dit moment aan muziekeducatie voor de jeugdigen?

Harmonie St. Aemiliaan doet al jaren mee aan het project “klinkend Perspectief” in samenwerking met SMK en Basisschool Bleijerheide. Leden van de vereniging verzorgen drie presentaties: een presentatie over houten blaasinstrumenten, koperen blaasinstrumenten en slagwerk. De eindpresentatie is jaarlijks een groot succes voor de kinderen van groep 5, die dan samen met het jeugdorkest van harmonie St. Aemiliaan een concertavond organiseren.

Daarnaast heeft de harmonie een eigen blokfluitgroep, jeugdorkest en drumband waarin jeugdige leden samen spelen. Jaarlijks worden er naast repeteren ook andere activiteiten georganiseerd, zoals een uitstapje naar de Efteling, Gaiazoo, een middagje schaatsen, enz.

De leerlingen die in opleiding zijn krijgen instrumentale lessen verzorgd door SMK of een prive docent. De vereniging draagt bij in de kosten van de opleiding.

Het jeugdorkest in actie....

Wat is een moment of momenten waar jullie enorm trots op zijn als vereniging in samenwerking met jeugdigen?

Voor wat betreft ons jeugdorkest:

Een geslaagd concert in de Efteling (een combinatie van concert en uitstapje)

Een samenwerkingsconcert met de jeugd van Harmonieorkest Kerkrade en Philomena Chevremont heeft ook al twee keer geleid tot een volle zaal in het Patronaat met meer dan 200 bezoekers.

Maar er zijn ook kleinere dingen waar we enorm trots op zijn:

Een jeugdlid dat het eerste diploma behaald, een jeugdlid dat als solist mag optreden met het grote harmonieorkest of de oudere muzikant die wekelijks naar de jeugdrepetitie komt om de nieuwe jeugdleden te blijven ondersteunen. Dat toont pas betrokkenheid.

De Aemiliaan heeft ook nog een eigen drumband....

Waarom vinden jullie het belangrijk om deel te nemen aan ‘Meer Harmonie in de Samenleving’?

De wereld wordt door alle “moderne mogelijkheden” steeds individualistischer. De harmonie is daar een uitzondering op. Wekelijks kom je samen. Jong en oud, werkt aan hetzelfde doel: het repeteren aan een mooi concert. Daarnaast raak je ook bevriend met je collega-muzikanten en geniet je ook na de repetitie gezamenlijk van je hobby.

De culturele tradities moeten we samen in stand houden....

Welke tips/ideeën/droom zouden jullie nog hebben m.b.t. het initiatief?

Maak vooral zoveel mogelijk mensen enthousiast voor het maken van blaasmuziek. Deze culturele traditie moeten we samen in stand houden.

Wij bedanken Harmonie Sint Aemiliaan voor dit interview en de samenwerking en verheugen ons om ook met deze vereniging veel jeugdigen enthousiast te maken voor blaasmuziek!

Lees ook

MHIDS is een initiatief van: